Waar moet ik op letten bij het kopen van een airco? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Door de Nederlandse zomers die steeds warmer worden, hebben mensen steeds meer behoefte aan een goede airco. Maar welke airco past bij jouw situatie en wat zijn de verschillen? In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van een airco.

Mobiele airco’s en wandmodellen.

Je kunt kiezen voor een wandairco, deze is geïnstalleerd aan je muur, of je kunt kiezen voor een mobiele airco. Een mobiele airco is te verplaatsen, waardoor je hem tijdelijk op kunt bergen. Ook is een mobiele airco vaak goedkoper. Echter zijn er ook nadelen aan een mobiele airco.

Kies je liever voor een wandmodel, een vaste installatie? Dan komt u uit bij een split systeem. Bij een split airco bestaat het systeem uit 1 binnen en 1 buiten unit. Om te koelen bijvoorbeeld onttrekt de binnen unit warmte uit de lucht door middel van een soort ventilator. Deze warme lucht wordt naar een warmtewisselaar gebracht waar een chemische reactie ontstaat. De warmtewisselaar is gevuld met koelvloeistof van 6 tot 8 graden, de warme lucht wordt hierin omgezet in koude lucht en via de binnen unit de ruimte in geblazen. De overtollige warmte wordt via de buiten unit de buitenlucht in geblazen. De buiten unit zorgt dus voor de afvoer van overtollige warmte en wordt vaak gemonteerd op het dak of op de grond. Wil je meer weten over wat een split airco precies inhoudt? Lees dan onze blog over split airco’s

Airco functies

Let bij het kopen van een airco goed op de functies en specificaties. Want het mooie aan een goede airco is dat hij niet alleen kan verkoelen maar ook verwarmen. Elektrisch verwarmen is goedkoper dan verwarmen via een CV ketel, daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu. Wanneer het echt hard vriest zal het nog wel nodig zijn om te verwarmen middels een CV ketel, maar gemiddeld genomen, heb je in Nederland voldoende aan een goede split airco.

Daarnaast is het energielabel belangrijk. Een laag energielabel betekent dat de airco veel stroom verbruikt. Let daarom bij het kopen van een airco of het een groen energielabel heeft. Energielabel G is het laagst een aangegeven in rood. Energielabel A+++ is het hoogst en aangegeven in het groen.

Verder is het geluid van een airco belangrijk om op te letten. Dit is ook afhankelijk van waar de airco komt te hangen. In een winkel of op een kantoor is 50db geen probleem, maar in de slaapkamer wordt het al gauw als vervelend ervaren. Een airco tussen de 30 en de 40db wordt als erg stil ervaren.

Airco schoonmaken

Mocht je een airco hebben en hangt er een onprettige lucht in je kamer zodra je deze aanzet, dan is het wellicht nodig om je airco eens schoon te maken. De filters in je airconditioning kunnen na verloop van tijd wat verstopt raken en het schoonmaken hiervan is iets wat je ongeveer twee keer per jaar moet doen. Hierdoor vermijdt je niet alleen smerige luchtjes, maar blijft je airco ook in goede conditie. De filter is vaak makkelijk te verwijderen. Wanneer er stof is opgehoopt in het filter kun je deze met een stofzuiger vaak gemakkelijk verwijderen. Wanneer er echt veel vuil in de filters zit is het verstandig om deze even te reinigen met wat water. De rest van de airconditioning kun je het beste schoonmaken of afstoffen met een droge doek.

Goedkope airco kopen

Wil je graag een goedkope airco kopen? Ga snel naar onze airco shop voor onze PRIMHA airco’s. Wij leveren door heel Nederland. Wil je een airco kopen in Arnhem, dan kan je de airco ook zelf komen afhalen. Voor meer informatie over een goedkope airco kopen in Arnhem kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of een mailtje sturen naar info@primha.nl.

Goedkope airco kopen