Een airco kopen voor op je slaapkamer is geen overbodige luxe, met de Nederlandse zomers die steeds warmer worden. Steeds meer mensen overwegen daarom om een airco te kopen voor op hun slaapkamer, maar lopen toch tegen een aantal vragen op. Daarom geven wij antwoord op de 5 meest gestelde vragen op het gebied van airconditioning op je slaapkamer.

Wat is een fijne omgevingstemperatuur om te slapen?

Doordat ons lichaam afkoelt tijdens het slapen kunnen mensen ook bij warme temperaturen vaak goed slapen. Het probleem zit hem vooral in het in slaap komen. In een warme klamme ruimte hebben mensen vaak moeite om in slaap te komen. Daarom kan een airco kopen voor op je slaapkamer helpen bij dit probleem. De ideale temperatuur voor een slaapkamer is ongeveer tussen de 16° – 18° Celsius. Met een airco is je warme slaapkamer binnen een mum van tijd van 30°  naar 18° Celsius gedaald.

Welke airco moet ik hebben in mijn slaapkamer?

Je kunt in je slaapkamer kiezen voor een vaste airco of een mobiele airco. Een mobiele airco heeft vaak genoeg capaciteit om een kleine kamer zoals een slaapkamer te verkoelen, helaas zijn er wel wat nadelen aan een mobiele airco. De afvoer is het eerste probleem, de warme lucht moet afgevoerd worden naar buiten, vaak gaat dit door middel van een slang die je uit het raam hangt. Maar doordat dit vaak niet helemaal goed af sluit komt er ook warme lucht van buiten weer terug je kamer in. Hierdoor moet je mobiele airco extra hard werken om je kamer op een aangename temperatuur te krijgen. Daarnaast komt er ook geluid van buiten naar binnen wanneer je het raam open moet laten, als je op een luidruchtige locatie woont kan dit als storend worden ervaren. Verder zijn vaste airco’s vaak stiller, ook dit is een stuk aangenamer in je slaapkamer, want een paar decibel meer of minder kan een groot verschil maken.

Een airco kopen voor op je slaapkamer, wat zijn de kosten?

Wat kost een airco in de slaapkamer? Dit is erg verschillend afhankelijk van de grootte van je slaapkamer, het merk airconditioner en bij welke partij je de airconditioner koopt. In onze airco shop kun je nu een airco aanschaffen voor maar 499 euro, deze heeft genoeg vermogen voor het koelen van een slaapkamer van 100 kubieke meter. Maar in sommige gevallen betaal je wel 1.000 euro voor een airco op je slaapkamer.

Welke capaciteit moet een airco hebben voor een slaapkamer?

Wil je een airco kopen voor op je slaapkamer, dan zal je moeten letten op de capaciteit van een airco en de inhoud van je slaapkamer. Met de volgende formule kun je berekenen hoeveel vermogen een airco nodig heeft om jouw slaapkamer te koelen.

 1. Inhoud van de ruimte: Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte)
 2. Vermenigvuldigingsfactor: Afhankelijk van je slaapkamer maak je gebruik van de volgende vermenigvuldigingsfactoren
  • Geïsoleerde ruimte met weinig ramen > 30
  • Redelijk geïsoleerde ruimte, de ruimte heeft veel ramen en er zijn warmtebronnen aanwezig zoals een droger of wasmachine > 40
  • Ruimtes zoals zolderverdiepingen, de ruimte heeft een schuin of plat dak, veel ramen en veel apparatuur > 50
 3. Inhoud x factor: Vermenigvuldig de inhoud met de factor

Voorbeeld: 70 m3 x factor 30 (een goed geïsoleerde ruimte met weinig ramen) = 2100 W oftewel 2,1 kW. Om deze slaapkamer goed te koelen moet je een airco kopen met een capaciteit van 2,1 kW.  

Is een airco in je slaapkamer ongezond?

Een airconditioning systeem maakt je slaapkamer in een mum van tijd een stuk koeler. De temperatuur waarop je hem instelt maakt voor je gezondheid niets uit, het zal niet zo snel koud worden dat je hier gezondheidsklachten van ondervind, hooguit kan een droge lucht zorgen voor een droge keel. Toxicologen en longspecialisten zeggen daarom ook al langer dat een airconditioning op zich helemaal niet ongezond is. Je kunt er in principe niet ziek van worden. Het gaat er vooral om hoe je de airco gebruikt.

Wil je een airco kopen voor op je slaapkamer? Kijk in onze webshop naar onze Primha airco’s. De Primha airco is een van de stilste in zijn klasse en kan een ruimte van 100 m3 gemakkelijk op aangename temperatuur krijgen. Dat maakt het de perfecte airco voor in jouw slaapkamer.

 • Primha-airco-slaapkamer
 • airco-kopen-voor-op-je-slaapkamer
 • airco-kopen-voor-op-je-slaapkamer-split-unit
 • airco-afstandsbediening-slaapkamer